18 Nisan 2024 Perşembe / 9 Sevval 1445
 
Haberler & Duyurular

İLAHİYAT VİZYON PROGRAMI - KARABÜK

Türkiye İlahiyat Tedrisatına Yardım Eden Dernekler Federasyonu (TİDEF) tarafından Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde “İlahiyat Vizyon Programı” düzenlendi.

Etkinlik kapsamında ilahiyat alanında uzman akademisyen ve profesyoneller İlahiyat Fakültesi öğrencileri ile bir araya gelerek çeşitli konularda önemli bilgileri ve deneyimlerini paylaştı.  

15 Temmuz Konferans Salonu’nda gerçekleşen programın açılışına Karabük Vali Yardımcısı Seyfullah Orduevi, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, TİDEF Başkanı Mustafa Yelek, Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hür Mahmut Yücer, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İhsan Erkul, Üniversitemiz Öğrenci İşleri Daire Başkanı Mustafa Cünük, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İlahiyat Vizyon Programı İlahiyat Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Mehmet Akçınar’ın, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

“Dine İstikamet Üzere Hizmet” konferansı

İlahiyat Vizyon Programı’nın birinci bölümünde davetli konuşmacı Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman “Dine İstikamet Üzere Hizmet Etmek” konulu konferans verdi.

_1035131722017_

Konuşmasına “Biz ilahiyatçılar, bütün insanlara öğrenci gözüyle bakıyoruz insanlara ne öğretebilirim, nasıl faydalı olabilirim diye öğretmen olarak yaklaşıyoruz.” diyerek başlayan Ağırman İlahiyat Fakültesi öğrencilerine seslenerek eğitim aldıkları alanın önemine vurgu yaptı.  

_1035591722017_

Prof. Dr. Mustafa Ağırman konuşmasının devamında Peygamberimiz Hz. Muhammed’in ‘Ben öğretmen olarak gönderildim, ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim’ hadisine atıf yaparak sözlerine şöyle devam etti: “Öğretmen olarak iki tane görev üstleniyoruz. Birincisi bilgi yüklüyoruz insanlara, güzel bir ahlaka sahip olmak için onlara örnek oluyoruz, numune oluyoruz. Bu iki görevi en güzel şekilde yaptığımız takdirde cennette Peygamberimiz ile beraber olacağız. Biz iki dünyaya inanmış insanlarız, iki dünyanın varlığını kabul etmiş insanlarız. Dünyadan daha güzel, daha hayırlı, daha ebedi olan bir dünyaya gidiyoruz. İşte orası nasıl kazanılır bunu öğrenmeliyiz.”

”İstikamet ve hizmet” konusunun anlamına da değinen Ağırman “Gerçekte bize lazım olan, bizi biz yapan, ayakta durmamıza sebep olan bir konudur. Allah-u Teala hedefe cenneti koymuş, bizi oraya davet ediyor. Senin veya benim bulunduğumuz noktadan cennete direk giden bir yol var o yola ‘Sıratı Müstakim’ diyoruz. İşte o yol bizi cennete götürür. İstikamet ve hizmet için iki tane kaynağımız var; Allah’ın kitabı Kuranı Kerim ve Allah’ın seçtiği, gönderdiği peygamberi Hz. Muhammed.”

Prof. Dr. Mustafa Ağırman konuşmasının son bölümünde öğrencilere sıklıkla Kuran-ı Kerim, hadis ve tefsir okumalarını tavsiye etti.

"Modern Çağda İslami İlimler Anlayışı" konulu konferans

Programın ikinci bölümünde ise Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat "Modern Çağda İslami İlimler Anlayışı" konulu konuşma yaptı. Polat konuşmasında, her yüzyılın başında Allah tarafından İslam topluluğuna ‘yenileyen, yeniden güçlendiren’ anlamlarına gelen bir müceddid gönderildiği konusunda rivayetin olduğunu ve bu rivayetin İslam dünyasında kabul gördüğünü belirtti.

_1036511722017_

Polat, İslami ilimlerin ihyası noktasında akla gelen kişilerden birisinin de İmam-ı Gazali olduğunu belirterek Gazali hakkında bilgiler verdi. İslami ilimlerin bir gelenek meselesi olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat bu konuda örnekler verdi. Bir toplumda zihniyet inşası söz konusu olmadan o toplumun dönüşümünü ve değişimini konuşmanın çok doğru olmadığını söyleyen Polat, Esbabı nüzul ile ilgili yazmış olduğu yazıdan söz ederek, Esbabı nüzulün toplumsal dönüşümün zihinsel kodlarını anlamak adına tefsir usulünde kullanılırsa çok faydalı olacağını söyledi. Polat ayrıca bir toplumda İslami bilincin ihyası, inşası dendiği zaman İslam topluluğundaki temel paradigmaların konuşulmasını gerektiğini de vurguladı.

“Vizyon ve Kariyer Rehberliği” paneli

Programın üçüncü bölümünde ise Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hür Mahmut Yücer'in oturum başkanlığında "Vizyon ve Kariyer Rehberliği" konulu panel gerçekleştirildi. Panelde Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş ile MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İhsan Erkul konuşmacı olarak yer aldı.

_1037321722017_

Panelin ilk konuşmacısı Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın istihdam alanlarından bahsetti. Bektaş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ne tür bir ilahiyat fakültesi mezunu beklediklerini, ne tür donanımlara sahip olmasını, hedef ve beklentilerini açıkladı. Diğer panelist MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İhsan Erkul da ilahiyat fakültesi mezunu öğretmen adaylarını ne beklediğini, imam hatip lisesi öğretmenlerinin gittikleri okulda ne ile karşılaşacaklarını açıklayarak bu konu ile ilgili tecrübelerini paylaştı.

_1038211722017_

Panelin sonunda İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hür Mahmut Yücer de bir konuşma yaparak lisansüstü eğitim almak isteyen İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin Yabancı Dil Sınavı (YDS) ve Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’na iyi hazırlanmaları gerektiğini söyleyerek lisansüstü eğitimin önemine dikkat çekti.  

_1038501722017_

Etkinliğin sonunda İlahiyat Vizyon Programı’na katılan izleyicilere kitap hediye edildi ve katılım belgesi verildi.





Görüntülenme: 2197
▪ Günü Ayeti
Allah´ın âyetlerini inatla inkâr edenler işte (haktan) böyle döndürülür. Mü'min Suresi, 63
▪ Günün Hadis-i Şerifi
Resulullah (sa) şöyle buyurdular: "Üç kişi vardır ki, Allah kıyamet gününde onlarla ne konuşur, ne onlara nazar eder, ne de onları günahlarından arındırır, onlara elim bir azab vardır: 1-Sahrada, fazla suyu bulunduğu halde ondan yolcuya vermeyen kimse, kıyamet günü Allah onun karşısına çıkıp: "Bugün ben de senden fazlımı (lütfumu) esirgiyorum, tıpkı senin (dünyada iken) kendi elinin eseri olmayan şeyin fazlasını esirgediğin gibi" der. 2-İkindi vaktinden sonra, bir mal satıp müşterisisine Allah Teala'nın adını zikrederek bunu şu şu fiyatla almıştım diye yalandan yemin ederek, muhatabını inandıran ve bu suretle malını satan kimse. 3-Sırf dünyevi bir menfaat için bir imama biat eden kimse; öyle ki, dünyalıktan istediklerini verirse biatında sadıktır, vermezse sadık değildir." Buhari, Şirb 2, Hiyel 12; Müslim, İman 173, (108); Ebu Davud, Büyu 62, (3474, 3475); Nesai, Büyu 6, (7, 247)
▪ Üye Dernekler

Hakkımızda | Programlar | Haberler & Duyurular | Galeri | Üye Dernekler | İletişim |
© 2021 Tidef.org Tüm Hakları Saklıdır.
Mavigen Digital Agency