19 Nisan 2024 Cuma / 10 Sevval 1445
 
Haberler & Duyurular

MUŞ - İLAHİYAT VİZYON PROGRAMI

İslami İlimler alanında eğitim alan öğrencilerin farkındalıklarını artırmak ve sorumluluklarına vurgu yapmak amacıyla Türkiye İlahiyat Tedrisatına Yardım Eden Dernekler Federasyonu (TİDEF) ve İlim Yayma Cemiyeti tarafından  Muş’ta düzenlenen İlahiyat Vizyon Programına Muş Alparslan Üniversitesi  ev sahipliği yaptı.

Programa Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.


_15644852018_


Tam gün süren ve üç oturum hâlinde düzenlenen program, materyal dağıtımı ile başladı ve kayıt yaptıran her öğrenciye salona girişinde kitap hediye edildi. İslami İlimler Fakültesi Öğrencisi Mücahit Polat’ın Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından açılış konuşmalarına geçildi.


_15043852018_


TİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yelek, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “TİDEF olarak İlahiyat Vizyon Programlarımızın on birincisini Muş’ta gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin tüm illerinde Millî Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak programlar düzenledik. Bu programları düzenleme amacımız ilahiyat eğitimi alan öğrencilerin farkındalıklarını artırmak ve sorumluluklarına vurgu yapmaktır. Programımızın verimli geçmesini cenabı Allahtan niyaz ediyorum.” şeklinde konuştu.


_15356852018_


İlim Yayma Cemiyeti Muş Şubesi Başkan Yardımcısı, İslami İlimler Fakültesi Öğretim  Görevlisi Yusuf Kenan Atılgan, İslami ilimler öğrencilerine yönelik yürüttükleri çalışmalara dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi: “İlim Yayma Cemiyeti olarak öğrencilerimize yönelik farklı kurslar düzenledik ve düzenlemeye de devam ediyoruz dedi.


_15754852018_


 Programın ilk oturumunda Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürbüz Deniz, “İslam Düşüncesinde İnsan” konulu bir konferans verdi.Prof.Dr. Gürbüz Deniz konuşmasında Kur’an-ı Kerim’de ortaya konulan insan prototipi çerçevesinde görüşlerini paylaştı, , konuyu insanın kendini tanıması ve sınırlarını bilmesi bağlamında tartıştı. İnsanın kabiliyetlerini bilmemesi hâlinde, hayat boyu şaşkın şaşkın dolaşacağını söyleyen Prof. Dr. Deniz, bu durumdaki bir insanın da yeteneklerini yanlış işlerde kullanabileceğini belirtti. İsyan ve ünsiyet kavramlarının üzerinde duran Prof. Dr. Deniz, insan için iyiliğin esas, kötülüğünse araz olduğunu ifade etti.

 

_1594852018_


İkinci oturumda İstanbul Şehir Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Kavak, “Klasik ve Modern Dönemde Âlim Olmak”  konulu sunumunu gerçekleştirdi. Doç. Dr. Özgür Kavak, içinde bulunduğumuz çağda arzu edilen bir âlim profiline ulaşmak adına birlikte gayret sarf etme amacının önemine işaret ederek, günümüzde âlim algımızla ilgili neyi kaybettiğimizi hatırlamanın gerekliliğini vurguladı.

İslam toplumunda tarihsel süreçte ulemanın ne şekilde teşekkül ettiğine ilişkin bilgiler aktaran Doç. Dr. Kavak, âlimlerin ilmi temsil eden ve aktaran bir zümre olduğunu söyledi. Medeniyetimizde, âlim vasfının kazanılmasında ilmin amel için öğrenilmesinin öncelendiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kavak, istikamet üzere olmanın ve kitapların yanı sıra ve kitaplardan ziyade hoca vasfını kazanmış öncü şahsiyetlerin yol göstericiliğinde ilim tahsil edilmesinin tavsiye edildiğinin altını çizdi.


_151055852018_

 

Üçüncü oturumda Eğitimci Yazar Ramazan Kayan, “İhlas ve İstikamet Üzere İslam’a Hizmet” başlıklı seminerleri verdi. Eğitimci Yazar Ramazan Kayan, “İhlas ve İstikamet Üzere İslam’a Hizmet” başlıklı konuşmasında Müslümanların kardeşlik hukuku üzerinde durdu. Dünyanın her yerinde Müslümanların umutla Türkiye’ye baktığına dikkat çeken Kayan, ümmetin yaşadığı problemlerin hepimizin ortak imtihanı olduğunu söyledi. Emperyalist güçlerin işgali altındaki İslam coğrafyalarında yaşanan acıları yeterince tarif etmeye güç yetiremediğini ifade eden Kayan, Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’ın Arakan bölgesindeki kişisel gözlemlerini katılımcılarla paylaştı.

 

_15122852018_

 

Üçüncü oturuma iştirak eden  Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Ramazan Kayan’a ve TİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yelek’e hediyeler takdim etti ve öğrencilere katılım belgesi verdi. Mustafa Yelek’in teşekkür konuşması ile sona eren programa katılan bütün öğrencilere salon çıkışında katılım belgeleri dağıtıldı.





Görüntülenme: 1852
▪ Günü Ayeti
Ancak bundan sonra tevbe edip ıslah olanlar müstesnadır. Allah çok bağışlayıcı ve merhametlidir. Hac Suresi, 5
▪ Günün Hadis-i Şerifi
Resulullah (sa): "Üç işi vardır, kıyamet gününde Allah onlara ne konuşur ne nazar eder ne de günahlardan arındırır, onlar için elim bir azab vardır!" buyurdu ve bunu üç kere de tekrar etti. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Öyleyse onlar büyük zarar ve hüsrana uğramışlardır. Kimdir bunlar?" dedim. Şöyle saydılar: "(Elbisesini kibirle, yerlere kadar salıp) süründüren, yaptığı iyiliği başa kakan, malını yalan yeminlerle reklam eden kimseler." Müslim, İman 171, (106); Ebu Davud, Libas 28, (4087, 4088); Tirmizi, Büyu 5, (1211); Nesai, Büyu 5, (7, 245)
▪ Üye Dernekler

Hakkımızda | Programlar | Haberler & Duyurular | Galeri | Üye Dernekler | İletişim |
© 2021 Tidef.org Tüm Hakları Saklıdır.
Mavigen Digital Agency